19 Mart 2008 Çarşamba

Çocuklar toplumun aynası


doctus


Doctus çocuk istismarı konulu bir etkinlik başlatmış. Meltem de beni MİM'lemiş. Seve seve katılıyorum. Teşekkürler Meltem...
...............

Çocukluğumdan (herhalde beş altı yaşlarım olmalı) hatırladığım en erken şarkı “Yağ satarım bal satarım/ Ustam ölmüş ben satarım/ Yağ satarım bal satarım/Yağlıca ballıca dayak atarım.” Bir çocuk şarkısı olarak ne korkunç değil mi! Peki ama bu çok bilindik çocuk şarkısı neden dayak ve ölüm içeriyor? Acaba dayağın ölümün şiddetin çocuk oyunlarına kadar girebilmesinin nedeni, maddi ve manevi şiddetin hayatın bu kadar içinde olması, iyice kanıksanması mı?
Yine çocukluğumda radyoda Çocuk Bahçesi diye bir program vardı. ’Arkası Yarın’ın çocuk versiyonu... O diziyi hiç kaçırmazdım ben. Attikus'lu, Işık Yenersu'lu Bülbülü Öldürmek vardı. Heidi Alp Dağlarının Kızı piyesinin anons müziği de unutulmazlarımdandır. Neşeli bir müzik içinde koyun meleyişleri, çıngırak sesleri. Hatırladıkça hala mutlu olurum.
Düşünüyorum da ben evde (ve ilginçtir ki okulda sıra dayağı denen şeyde, -yani cetvelle ellere vurma- sıra bana gelince öğretmen en hafifinden vururdu; çünkü ben o daha vurmadan ağlamaya başlardım:)) suçsuz yere cezalandırılmak o kadar gücüme giderdi) hiç mi hiç duyumsamadığım şiddeti galiba sokakta duyumsadım.
Duyumsayınca da sudan çıkmış balığa döndüm. Acaba ben mi onlara uymalıydım onlar mı bana?

Ben çocukların fiziksel, cinsel, duygusal istismarı ve ihmali gibi çok geniş kapsamlı bir konuyu sadece aile açısından ele almak istiyorum. Çünkü sorunun aileden başladığına inanıyorum. Okulla devam ediyor ve bütün topluma dalga dalga yayılıyor. Çoğu zaman da şiddet biçimini alarak... Çocuk istismarının nedenleri* arasında, ekonomik sıkıntılar ve anne babanın çocuğa (gerek ekonomik yetersizlik gerekse de çok çocuklu olmak, bilinçsizlik, kendisi de aynı şekilde yetiştirilmiş olmak gibi nedenlerle) yeterli ilgiyi verememesi başta geliyor. Bu nedenle anne (ve baba) eğitimi çok önemli. (Hani bir AÇOK’lar vardı. Ne oldu onlara?)
‘Okullarda niye şiddet var?’ ‘Bu topluma da ne oluyor böyle?’ veya 'Internet'teki bu çocuk istismarı sitelerinin sayısı neden bu kadar çok?' demeden önce herkes kendi kapısının önünü temizlemek zorunda. ÇOCUK İSTİSMARINA SON sloganını ben bu bağlamda algılıyorum. Oysa arada bir okşanmadan (!) çocuk yetiştirilmez diye düşünen eğitimli(!) anne çok. Bu nedenle çocuk istismarına son kampanyası gibi etkinliklerle bir farkındalık oluşturmanın yararına inanıyorum. Denize denizyıldızı atanların sayısı bir kişi fazla olsa fena mı olur?
Dilerim hiçbir çocuğun gülüşü solmasın. Hepsi Attikus ve çocuklarının sevgi bağlarıyla örülmüş, Heidi ve Peter gibi özgür ve mutlu olsunlar.


.............

* Çocuk İstismarını Önleme Derneği’nin sitesinde istismara yol açan riskler şöyle sıralanıyor:


• Ciddi ekonomik sıkıntı
• Çok çocuklu aile, kardeşler arasında yaş farkının az olduğu durumlar.
• Üvey ebeveyn, tek ebeveyn.
• Alkol- uyuşturucu bağımlısı ebeveyn
• Kendisi de çocukluğunda istismar görmüş ebeveyn
• Çok genç anne
• Eğitimsizlik
• Aile içinde geçimsizlik, gerginlik
• Aile içi şiddet, diğer çocukların da istismara uğramış olması
• Ailede ruhsal hastalık
• İstenmeyen gebelik sonrası doğmuş çocuk
Çocuğun kendinden kaynaklanan özellikler ( sakatlık, prematüre ya da düşük doğum ağırlığı, hiperaktif, zihinsel engelli)

9 yorum:

Nihat Akkaraca dedi ki...

Siz çocukken okumuşsunuz, ben kocaman adamken bir kaç kez okumuştum Harper Lee'nin o kitabını, Şefika Hanım. Türkçesini okumamıştım. Orijinali galiba "To Kill a Mockingbird"tü. "K Dergisi"nin geçen sayısında Harper Lee'nin kısa biografisi içinde konu ediliyordu. Yıllar önce tadı damağımda kalmış ki, yeniden okumaya niyetlendim. Ama bu kez çevirisini yani, Türkçesini...

Şefika dedi ki...

Benim kulağımda evin kız çocuğu rolündeki Işık Yenersu'nun büyülü sesiyle kalmış. Radyodan. Baba galiba Kerim Afşar'dı.
Ne güzel yapımlardı onlar. Yok oldu öyle örnekler. Açık Radyo'da arkası yarın yaptılar ama asla eski tadı alamıyorum ben...

Meltem dedi ki...

Çocukken arkası yarın programlarınız dinlemeyi ben de çok severdim. Işık Yenersu'nun sesine de bayılırdım. Şefika'cığım ellerine sağlık yine çok güzel yazmışsın.

ERDIL dedi ki...

Sag olasin Sefika kardesim.
Beni bile o günlere gönderdin.
Odamizda lambali Remington markali bir radyomuz vardi.Oradan "Cocuk saati""radyo tiyatrosu" daha neler neler; fisildardi o bizim kücük kulaklarimiza.
Oradan duyduklarimizi gözlerimiz arardi.Cocuk dergilerinde.Kacamakda olsa Anne'min göz bebegi kütüphanesinde.
Oradan bulmak kolay olurdu.Orada kitaplar ciplak degildi; bu günkü gibi. Hepsi dallarina göre renklere bürünmüsdü "ciltlenmisdi."
Hic tozlanmazdi onlar, raf tahtalar tozlendigi halde.
Nedenini hala ararim aramaktayimda.
Kendi kendime sormusumdur.
Tv.de bir diziyi bir kere seyredebildigimiz halde.Neden o kitaplari defalarca okumusuzdur.Neden demisimdir? Sayfalarini karistirip bir pasasi okumaya kalkmisizdir.
Saygilarla.

Şefika dedi ki...

Işık Yenersu filan derken epey nostalji yaptık bu sefer değil mi? Bir de Kerim Afşar'ımız vardı. O zamanın Brad Pitt'i... (Brad 1963 doğumluymuş. Ben çok daha genç sanıyordum!) Sinema değil tiyatro oyuncusuydu Afşar aslında ama olsun. Ha Arkadaş filminde de oynamıştı. Kerim Afşar'dan da bahsedince tam nostalji oldu.

Şefika dedi ki...

Erdil Bey! Siz de bu Mim'e katılsanız? Sizi davet etmek isterim, kabul ederseniz...

ERDIL dedi ki...

Seve seve önümüzdeki günlerde bu konuda benimde tuzum olmasini isterim.
Gittikce cocuklasmiyormuyuz.
Saygilarla.

Şefika dedi ki...

Erdil Bey,
Yazıda bu konuda bilgi vermemişim; şimdi ilave edeyim: Mim'in sürmesi için kurallar bu yazıdaki resmin kullanılması, çocukluk anıları arasında yer alan en eski şarkıdan söz edilmesi ve 'çocuk istismarına hayır' sloganının yazının içinde geçmesi.
Kabul ettiğiniz için çok teşekkürler.

ERDIL dedi ki...

Sefika kardesim verdiginiz bilgi icin tesekkür ederim, yazinizi okudugum zaman ilgili sayfadan verilen gerekli bilgiyi aldim hatta resimle ilgili Html codunu coktan sayfamin bekleme bölümüne gecirdim.Aciklaminiz ile belki bu konuda katilmak istiyen diger arkadaslar icinde faydali olacagina inaniyorum bunun icin tesekkür ederim.
Saygi sevgiler.